PROTEİNLER. ÇEŞİTLERİ VE EMİLİMLERİ

  

 

Proteinlerin, insan vücudundaki tüm dokuların temel yapı taşları olduğu bilinmektedir. Enzimler, hormonlar veya antikorlarda bulunurlar. Proteinler metabolik süreçlere katılır ve tüm vücudun doğru işleyişinden sorumludur. Vücudun büyümesini, gelişmesini ve toparlanmasını arttırır. Proteinler amino asitlerden oluştuğundan, günlük diyetinizi uygun alımlarını sağlayacak şekilde alınmalıdır. En yaygın proteinler ve özellikleri nelerdir?

 

Proteinler vücut için neden bu kadar önemlidir?

 

Fiziksel kondisyonlarını geliştirmek veya spor yapmak için çalışan herkes profesyonelce vücutlarına aldıkları protein miktarlarının elde ettikleri sonuçları belirleyebildiklerini çok iyi biliyor. Bir proteinin insan vücudu için yararlı olup olmadığı, amino asitlerin içeriğine ve biyolojik değerine (BV), yani vücut tarafından tutulan proteinden üretilen azot miktarlarına bağlıdır. Sindirimi en kolay ve en emilebilir proteinler tavuk yumurtalarından elde edilir. Vücut, yumurtalarda bulunan proteinleri % 94'üne kadar kullanır. Bu durum, tavuk yumurtasını diğer doğal protein kaynakları için bir referans noktası yapar (tavuk yumurtası listede “BV = 100” olan ilk kaynaktır).

Sporcular ve vücut geliştiriciler için gıda sektörü, farklı teknolojik işlemlerde üretilen ve biyolojik değerinin tavuk yumurtalarına göre daha yüksek olan, kolay çözünen protein tozları üretmektedir. Bu tür ürünler tavuk yumurtasından elde edilen proteinlerden daha kolay emilir.

 

Tavuk yumurtası beyazı - Birincil Kaynak

 

Yıllar boyunca, tavuk yumurtası profesyonel sporcular veya vücut geliştiriciler için faydalı olarak kabul edilmiştir. Popülerliği, eksojen amino asitlerin, yani vücut tarafından üretilemeyen ve önemli bir sağlık arttırıcı faktör olarak diyetle birlikte verilmesi gereken kapsamlı bir dış kaynaklı amino asit kaynağı olarak bilinmesiydi. Aslında, tavuk yumurtası, bir yetişkinin sağlıklı bir yaşama sahip olması için lösin, valin, izolösin, fenilalanin, triptofan, metiyonin, treonin ve lisin dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez amino asitleri içerir. Ayrıca, nitrik oksit sentezini uyaran en yüksek alanin ve arginin içeriği ile karakterize edilir. Nitrik oksit, kan damarı genişlemesine neden olur ve iskelet kaslarındaki kan akışını arttırır, böylece kaslara oksijen, besin ve anabolik hormonların tedarikini arttırır. Ayrıca, tavuk yumurtası mükemmel bir E, K, A ve B vitamini kaynağıdır. Potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum, fosfor, bakır, demir ve selenyum dahil olmak üzere riboflavin, folik asit ve mineraller; ve dallı zincirli amino asitler bakımından zengindir (BCAA ).

Tavuk yumurtası insan vücudu tarafından kolayca sindirilir ve kas toparlanmasını ve çoğalması için gereken yapı malzemelerini sunar. Etkili olmasına rağmen, yumurta aklarının sindirimi ve emilme süreci oldukça yavaştır ve yaklaşık 1.5-3 saat sürer; bu süre zarfında kan amino asitlerle sürekli doyurulur. Tavuk yumurtası beyazı, antrenman sonrası kas toparlanmasında olumlu bir etkiye sahiptir ve pozitif azot dengesinin korunmasına yardımcı olur.

 

Tavuk yumurtası beyazında protein içecekleri ne zaman içilir?

 

Tavuk yumurtası beyazı protein kokteylleri yatmadan hemen önce içilmelidir. Diğer hızlı emilen protein kaynakları ile birleştirildiğinde, çalışmadan hemen sonra ve günün herhangi bir saatinde kullanılabilirler. Yoğun anabolik aktivite sırasında yüksek düzeyde anabolik amino asit seviyesini sağlamak için, antrenmandan 1 saat önce içeceği içmek iyi bir fikirdir. Bu, anabolik reaksiyonları yoğunlaştırırken kas dokusunun katabolik tepkisini baskılayacaktır.

 

Hidrolize Whey Protein

 

Hidrolize whey, hidrolize işlemi sonucu peptid bağlarının kırılmasıyla üretilen süt proteinleridir. Reaksiyonda bileşikler hızlı emilebilen bir forma dönüşürler. Bunun anlamı, peynir altı suyunun hızlı sindirilebilir olması demektir, dolayısıyla yüksek bir anabolik kaynak olduğunu gösterir. Maksimum kan konsantrasyonuna tüketimden sonra 1-1.5 saat içinde ulaşılır.

Bu gibi proteinlerin emilimi 15 ila 60 dakika sürer. Bu tip bir proteine dayalı bir besin, antrenmandan 15 dakika önce ve hemen sonra alınmalıdır. Hidrolize edilmiş peynir altı suyu proteini, kısa süreli protein sentezi söz konusu olduğunda en anabolik üründür. Diğer protein formları ile birlikte tüketilmelidir, daha uzun sindirim süresine sahiptir. Hidrolize peynir altı suyu proteini, egzersizden hemen sonra tüketilmelidir. Tüketildikten hemen sonra sindirim kanalından emilen karmaşık amino asitlerle birlikte alınmalıdır. Hidrolize edilmiş protein, kas dokusunda katabolik hasarı en aza indirmek için egzersiz sırasında da içilebilir. Ayrıca, mükemmel bir atıştırmalıktır. Bununla birlikte, hidrolize edilmiş peynir altı suyu proteininin vücuda metabolik işlemleri başlatmak için yeterli miktarda kalori sağladığı unutulmamalıdır. Bu kalorifik eksiklik vücudun yeterince besin almasını önler, bu da metabolizmayı yavaşlatır.

 

Kazein ve Misel Kazein

 

Son on yılda vücut geliştiriciler, günlük diyetlerinde protein içeriğine gittikçe daha fazla dikkat ediyorlar. Bunun nedeni kas büyümesinin düzenli olarak vücutlarına sağladıkları protein miktarına bağlı olduğunu anlamış olmalarıdır. Vücut geliştiriciler ve sporcular tarafından özellikle popüler olan proteinler arasında kazein bulunur. Kazein, sindirim sürecinde izole bir süt proteinidir. Tüm süt proteinlerinin en önemlisidir (inek sütündeki proteinlerin yaklaşık %80'ini içerir) ve hemoglobin ve plazma protein sentezinde en faydalı ajandır.

Kazein proteinleri, eksojen amino asitler bakımından zengin, yüksek kaliteli proteinlerdir. Peynir üretim sürecinde filtrelenir. Kazeinin iki ayrı formu bulunur, kalsiyum kazeinat veya kazeinat. Kalsiyum kazeinat, peynir üretim sürecinde süt ekşi olmadan önce toplanır; ve boşlukları önleyen ve vücudu bakteri ve virüslere karşı koruyan, glikomakropeptitler bakımından zengin olan misel kazein. Bu kazein formu en iyisidir. Bu madde ayrıca en az işlenmiş olanlardan biridir. Mekansal yapısı sayesinde, teknolojik süreçte bozulmadan, protein tüketildiğinde, gastrik asitlere karşı oldukça dirençli olan ve sindirim sistemi boyunca çok yavaş hareket eden protein bir jele dönüşür. Bu durum amino asitlerin salınımını ve absorpsiyon süresini 6 veya 7 saate kadar uzatır. Testler, sindirimin yavaşlamasının besinlerin emilebilirliğinin arttığını göstermektedir. Tüm bunlar, misel kazeini kas toparlanmasını artıran en iyi takviye haline getirir .

Bu madde ayrıca öğün yerine kullanılabilir. Son olarak, jel kazeinin sindiriminin diğer protein ürünlerinin sindiriminden daha fazla enerji harcadığına dikkat etmek önemlidir. Sonuç olarak, misel kazein, diğer proteinlere kıyasla yağ kaybı riskini artırır.

 

Misel kazeinli içecekler ne zaman içilir?

 

Miseller kazeinin fizyokimyasal özellikleri analiz edilirken, maddeye dayalı besin maddelerinin sindiriminin ancak alımından yaklaşık 90 dakika sonra, tam emilimin 6 ila 7 saat sürmesiyle başladığı unutulmamalıdır. Misel kazein amino asitleri uzun süre kademeli olarak serbest bıraktığından, genellikle anti-katabolik veya gece proteini olarak adlandırılır. Miseller kazein, anabolik süreçleri hızlandırırken kas dokusunda protein katabolizmasını önleyen dallı zincirli amino asitler (BCAA'lar) ve glutaminler bakımından zengindir. Kazein birkaç saatlik uyku süresi boyunca iyileşme üzerindeki etkisi paha biçilmezdir: vücudu açlığa karşı korur ve kanın besin içeriğini saatlerce düşürür.

 

Özet

 

Proteinlerin günlük beslenmedeki rolünü bilenlerin, birincil protein kaynağının hayvansal ürünler olması gerektiğini hatırlamaları gerekir. Bununla birlikte, bunlar mevcut olmadığında, protein kokteylleri iyi bir çözüm olabilir. Bununla birlikte, bu şekilde verilen proteinlerin vücudun genel enerji talebinin% 40'ını geçmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Farklı proteinler birleştirilebilir; örneğin yulaf ezmesi, peynir altı suyu protein tozu ile karıştırılabilir. Popüler düşüncenin aksine, “kötü protein” diye bir şey yoktur, sadece yanlış seçim veya kullanım vardır. Başarılı olmak için tek yapmamız gereken kafamızı kullanmak.