L-GLUTAMİN HAKKINDA KISACA

 

 

L-glutamine, vücudun düzgün çalışması için gereklidir. Kritik bir amino asittir ve dolaşım sisteminde fazla miktarda bulunur. Vücut şekillendirmede L-glutamin takviyesi almanın amacı nedir ve glutamin kasları nasıl etkiler?

 

L-Glutamin Nedir?

 

Glutamin, alfa-amino asitlere ait organik bir bileşiktir. Hayvan ve insan genleri tarafından kodlanan temel 20 amino asitten biridir ve çok sayıda proteinde bulunur. Ayrıca, glutamin kanınızdaki nitrik oksidin yüzde 30-35'ini oluşturur. L-glutamin eksojen amino asitleri temsil eder, bu da vücut için zorunlu gereksinim olduğu anlamına gelir. Vücut tarafından üretilebilir veya dışarıdan temin edilebilir. L-glutamin, stres altındayken veya bir hastalık durumundaya da fiziksel antrenmanlar sırasında dış kaynaklardan sağlanmalıdır, çünkü vücut normalden daha fazla miktarda glutamin kullanır ve yeterince glutamin üretemez. Ayrıca, L-glutamin bağışıklık sisteminin hücrelerine enerji sağlar. L-glutamin içeren ürünler vücut kütlesini azaltmak amacıyla kullanılabilir, çünkü yağ yakımına da yardımcı olurlar. Ayrıca, kas dokusunu geliştirirmeye de yardımcı olurlar.

 

Bryan Haycock

 

Glutamin, protein sentezi ve bağışıklık sisteminin işleyişinde paha biçilmez bir rol oynar. Kaslarda protein sentezini düzenleyebilme yeteneğine sahiptir ve lenfositler ve mukozal enterositler gibi hızla çoğalan hücrelerin uygun fonksiyonlarını korumak için çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin hücreleri (örneğin lenfositler) anabolik bir yakıt olarak glutamin kullanır. Ayrıca, glutamin vücuda çok yüksek amonyak seviyelerine karşı korur, buna bağlanır ve diğer amino asitlerin üretimi için gerektiğinde serbest bırakılır.

 

Brink

 

Spor gıdası üreticileri, ürünlerinin bir kısmına glutamin ilave etmeye başladılar. Sporcular da diyetlerine dahil ettiler. Niye derseniz? Vücudun birçok işlem için glutamine ihtiyacı vardır. Bağışıklık sisteminin ve karaciğerin işleyişini düzenler ve gastrointestinal sistemin bütünlüğünü destekler.

Bağışıklık sistemi üzerindeki potansiyel etkisinden dolayı, glutaminin, çok uzun ve çok zor yapan sporculardaki aşırı egzersiz sendromunun önlenmesine yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

Glutamin takviyesinin bir başka etkisi de Büyüme Hormonu'nun (GH) seviyesi artabilir.

 

Sławomir Ambroziak

 

Glutamin azot dengesinin korunmasında büyük rol oynar. Bu madde protein birikimini ve kas gelişimini kontrol eder. Egzersizler sırasında enerji metabolizması üzerinde önemli etkiye sahip bir ajan olarak, performans arttırıcı olarak görülmektedir. Glutaminin bu etkisi gönüllü sporcular, hastalar, sağlıklı bireyler ve hayvanlar üzerine yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır.