BCAA – DALLI ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER. VEGAN VE VEJETARYENLERE TAVSİYE EDİLEN TAKVİYELER.

   

 

Dallı zincirli amino asitler ya da kısaca BCAA’lar eksojen amino asitlerden olan (yani vücut tarafından üretilemeyen, dışarıdan alınması gereken) , lösin, izolösin ve valin amino asitlerinin üçlü bir grubudur.

 

Vejetaryenler veya veganlar için dallı zincirli amino asitler?

 

Bu maddelere kimler özellikle dikkat etmelidir? Yüksek proteinli gıdalarda yüksek konsantrasyonlarda bulunuyorlarsa, BCAA'ların takviyesi bir anlam ifade ediyor mu?

Birincisi, vejeteryanlar ve veganlar (zorunlu olmamakla birlikte) diyetlerinde uygun miktarda BCAA'ları tüketme konusunda problem yaşayabilirler. Bunun temel nedeni, mükemmel bir dallanmış zincirli amino asit kaynağı olan (gıdadaki tüm proteinlerin% 20'sine kadar) hayvansal kökenli ürünleri yememeleri ve örneğin alternatif BCAA kaynakları aramak zorunda olmalarıdır. Ceviz, yer fıstığı, badem, tohum, fasulye veya soya proteini izolatından elde edilebilir. Bu iki gruptan vejetaryenlerin süt ürünlerini de tükettikleri için daha avantajı vardır.

BCAA takviyesi, protein diyeti düşük olan ve vücutlarını besledikleri proteinlerin kalitesine dikkat etmeyen, iyi dengelenmiş bir diyetin 8 esansiyel amino içermesi büyük önem taşıdığı için de düşünülmelidir. Bunların 3'ü BCAA'ları temsil eden amino asitlerdir. BCAA takviyesi bu nedenle protein eksikliğini gidermek için bir araç olarak kullanılabilir.

BCAA takviyesi vücut kütlesinin azaltılması aşamasında da çok önemlidir. İyi kalitede protein tüketmek, bu aşamada özel bir öneme sahiptir; bu, potansiyel eksiklikleri gidermek için BCAA'nın neden desteklenmesi gerektiğine dair başka bir argümandır. BCAA takviyesini haklı çıkaran bir diğer husus, BCAA takviyelerinin farklı tatlara sahip olmasıdır. Tüketicileri cezbeden budur.

 

Egzersiz öncesi ve sonrası BCAA

 

BCAA alımı, egzersiz sırasında, öncesinde ve sonrasında özellikle önemlidir. Kas çalışması sırasında, vücut çeşitli enerji kaynaklarını kullanmak zorunda kalır. Enerji için öncelikle karbonhidrat kullanacak olmasına rağmen, kas katabolizması meydana gelir ve bu şekilde üretilen amino asitler vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Bu aşamada BCAA alımı, enerji salınımı için lipit metabolizmasını kullanmalarına ve böylece yağ dokusunun azalmasını kolaylaştırmalarına izin veren, kaslar üzerinde anti-katabolik bir etkiye sahiptir. Tüm bunlarla birlikte, egzersiz hacmi daha hızlı büyüyecek ve egzersiz sonrası yorgunluk daha verimli bir şekilde ortadan kalkacak ve önceden belirlenmiş hedefleri tam olarak erişilebilir hale getirecektir.