KAZEİN VE WHEY. Mükemmel bir kombinasyon.

 

      

 

Protein insan vücudunun temel yapı taşıdır, bu nedenle kas kütlenizi arttırmaya çalışırken yeterince tüketmek önemlidir. Peki, proteinin vücudumuzun ihtiyaçlarını tamamen karşıladığına emin olmak için nereden almamız gerekir? Muhtemelen popüler bir kampanyadaki sloganı hatırlıyorsundur: “Fazla ve güçlü büyümek için süt iç”. Yazarların bizi süt tüketmeye teşvik etmeleri için gösterdikleri sebep harika bir kalsiyum ve protein kaynağı olmasıdır fakat bu iyi bir sebep değildir. Bunlar haricinde ayrıca birçok farklı değerli besin öğeleri de içerir.

 

Kazein Nedir?

 

Kazein en önemli süt proteinidir (İnek sütündeki bütün amino asitlerin yaklaşık % 75'ini içerir). Sütün kurutulması ve mümkün olduğu kadar çok laktoz ve yağın alınmasıyla elde edilir. Mideye girdikten sonra, pıhtılaşmaya uğrar ve vücut tarafından yavaşça sindirilen bir jele dönüştürülür (sindirim 5 ila 7 saat sürer). Bu sırada amino asitler, kaslara büyümek için ihtiyaç duydukları maddeleri sağlamak için yavaş yavaş kana salınırlar. Kazein doğal olarak süzme peynirlerde ve taze sert peynirlerde bulunur. Ayrıca kazeini takviye olarak da alabilirsiniz.

 

Kazein Çeşitleri

 

Kazein, misel kazein ve kalsiyum kazeinat olarak sütten iki farklı şekilde elde edilir.

Kalsiyum kazeinat peynir yapımında üretilir. PH'ı nötralize etmek için ekşi süte kalsiyum hidroksit eklenerek elde edilir. Süt ekşi olmadan önce kalsiyum kazeinat toplanır. Bu madde yüksek L-glutamin içeriği ile bilinir. Sindirim süresi oldukça kısadır.

Miseller kazein, mevcut en saf kazein proteinidir. Kullanılan teknolojik işlemlerin ilerlemesi neredeyse %100 saf bir ürün elde etmeyi mümkün kılar, laktoz oranı düşüktür. Misel kazeinler, sütün yağının alınması, bulaşanlardan arındırılması ve laktozun uzaklaştırılması proseslerinde elde edilir. Düşük sıcaklıklarda, herhangi bir kimyasal madde kullanmadan gerçekleştirilen mikro-filtrasyon tekniği uygulanır. Bu şekilde üretilen kazein, kopmamış peptit bağlarına sahiptir ve L-glutamin ile dallanmış zincirli amino asitler (BCAA) bakımından zengindir. Misel kazein, düşük kalorili bir diyete geçtiğinizde kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur.

Uzun süre boyunca yüksek seviyede kalan amino asitlerin kademeli olarak salınması, enerji üretmek veya yapılanmak amaçlı protein gerektiren tüm hücreler üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Bu tez, katabolizmanın %40 kadar azaldığını gösteren bazı araştırmaca onaylanmıştır.

 

Whey Protein Nedir?

 

Hem kazein hem de whey (peynir altı suyu) sütten elde edilir. Kazein, sütteki bütün proteinlerin % 80'ini temsil ederken, geri kalan% 20'si peynir altı suyudur. Kazein çoğunlukla gıda endüstrisinde peynir üretmek için kullanılır. Peynir altı suyu, yıllarca kazein üretim prosesinde ortaya çıkan atık olarak değerlendirildi. Peynir altı suyu, tam yağlı sütün pıhtılaşmasından sonra sütten ayrılır. 20. yüzyılın ikinci yarısında, araştırmacılar peynir altı suyuna daha fazla önem vermiş ve sporcular için en değerli özelliklerini ortaya çıkarmayı başarmışlardır.

Peynir altı suyu proteininin birçok farklı formda olması, gelecekte en çok satın alınacak protein olduğunu göstermektedir. Biyolojik içeriği ve dallı zincirli amino asitlerin (BCAA) yüksek içeriği, iyi bir vücut için mücadele edenlere değerinin yüksek olduğunu gösterir.

 

Görünüşte aynı, ama sadece bir noktaya kadar…

 

Whey protein ve kazein genellikle iki farklı ürün olarak sunulurken, aslında aynı madalyonun farklı iki yüzüdür. Her iki takviye de peynir üretim işlemlerinin yan ürünleridir ve sütten elde edilir. Aynı kaynaktan olmasına rağmen, özellikleri oldukça farklıdır ve bu maddeler birbirlerini tamamlayıcı hale getirir.

Peynir altı suyu (whey) hızlı emici bir proteindir ve 3 ila 4 saat boyunca yüksek oranda ani bir amino asit artışına neden olur. Kazein ise kademeli olarak yavaşça emilir. Bir kez tüketildiğinde, amino asit konsantrasyonunda ani bir artış olmaz, ancak 6 ila 7 saat boyunca az miktarda yavaş yavaş salınır. Ayrıca, peynir altı suyu (whey) daha büyük bir insülin dalgalanmasına neden olur.

Peynir altı suyu vücutta protein sentezini teşvik ederken, kazein sistemik protein katabolizmasını inhibe eder. Bu, peynir altı suyunu tükettikten hemen sonra, anabolizmaya maruz kalan proteinlerin sayısının arttığı anlamına gelir. Kademeli etkisiyle kazein, fiziksel efor ve egzersiz öncesi kas hasarı nedeniyle protein bozulmasını önler.

Son olarak, kas proteini sentezinin tüketimden 1 ila 3.5 saat sonra gerçekleştiği yerlerde, peynir altı suyunun çok daha etkili olduğu unutulmamalıdır. Kazein, tüketimden 3,5 ila 6 saat sonra protein sentezi için daha iyidir; bu, dolaşım sisteminden protein salınımına / absorpsiyon mekanizmasına bağlıdır.

Peynir altı suyu tüketiminden hemen sonra amino asit konsantrasyonunun hızlı bir şekilde büyümesi, vücutta önemli miktarda amino asit kaybına neden olan anabolizmanın ani bir şekilde uyarılmasına yol açar. Tüketilebilen kazein, tüketimden hemen sonra daha fazla amino asit birikmesini sağlar. Süreç yavaştır, fakat protein kaybı da yavaştır.

Peynir altı suyu özellikleri bakımından, egzersiz sonrası ideal bir içecektir, gücünüzü arttırmanıza ve protein dengesini sağlamanıza yardımcı olur. Kazein, uyku sırasında uzun süreli toparlanmayı destekler.

 

Kazein ve Whey Protein Kombini

 

Bu ikisi arasındaki farklar dikkat çekicidir, bu da uygun protein seçimini yapmak için kolay bir şey değildir. Peynir altı suyu ve kazeinin birbirlerini tamamlayıcı olduklarını unutmamak gerekir. Aynı kaynaktan geldikleri için birbirlerini mükemmel şekilde tamamlarlar.

Mükemmel bir vücuda sahip olmak isteyenler için kazein ve peynir altı suyu proteininden daha iyi bir kombinasyon yoktur. Böyle bir karışım hem anabolik (peynir altı suyu proteini) hem de anti-katabolik (kazein) etkisine sahiptir. Yukarıda belirtilenler, bir araya geldiklerinde, bu ikisinin kas gelişimini önemli ölçüde arttırdığını açıkça ortaya koyan araştırmalarla da doğrulanmaktadır.

 

Kazein ve Peynir Altı Suyu Proteini (Whey Protein) Nasıl Kombine Edilir?

 

Vücudunuzu beslemek için hızlı bir gıdaya ihtiyacınız varsa, whey proteini seçin; kaslarınızın açlık hissetmesi için zamanınız kalmayacak. Kazeini ise yatmadan önce tüketmek en iyisidir, çünkü kazein kaslarınızın toparlanması için gece ihtiyaç duyduğu proteini sağlar.