L-KARNİTİN. ANTRENMAN ESNASINDA ÇOK DEĞERLİ BİR YARDIMCI! ETKİSİ, KULLANIMI VE DOZAJI.

   

 

 

Yoğun bir egzersiz rutininin ve dengeli bir beslenmenin yanında sporcular vitamin, mineral, protein ve kalori eksikliğini önlemek için diyet takviyelerini kullanırlar. Spor yapan kişilerin mutfak dolaplarında bulunabilecek maddelerden biri L-Carnitine'dir. L-Karnitin yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, yapılan bazı araştırmalar daha fazla özelliğe sahip olduğunu göstermek amaçlıdır. L-Carnitine düzenli spor yapan ve vücut geliştirmeye katılanlar için neden bu kadar önemli? Aşağıdaki yazımızda, L-Karnitinin etkisi, kullanımı ve dozu ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

 

L-Karnitinin Etkisi

 

L-Karnitin , yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasından sorumludur, burada vücut tarafından gereken enerjiyi üretmek için kullanılır. Ayrıca L-Karnitin, toksik yağ asitlerini mitokondriden uzaklaştırır, böylece yaşlanma sürecini yavaşlatır. Tiroid hormonlarının ve testosteronun aktivitesini düzenler.

Kilo verme sürecinde, L-Karnitin metabolizmayı hızlandırarak önemli bir rol oynar. Bu durum da spor yapanlar tarafından arzu edilen şeydir. L-Karnitinin faydaları, temel olarak sporcular ve düzenli olarak antrenman yapanlar tarafından takdir edilmektedir.

 

L-Karnitin Kaynakları

 

Günlük beslenmedeki L-Karnitin ana kaynakları et ve balıktır. Bitkisel gıdalar, yalnızca eser miktarda L-Karnitin içerir veya hiç içermez. Sonuç oldukça basittir: Düşük miktarda dengeli vejetaryen diyette, lizin ve metiyonin düşüktür, ve vücut L-karnitin üretmek için gerekli maddelerden yoksundur, onları gıdalardan alamadığı için L-Karnitin eksikliğine neden olabilir. L-Karnitin eksikliğinin bir diğer nedeni de, yüksek sıcaklıklara karşı lizin duyarlılığıdır. Lizin, kızartma veya pişirme sırasında ayrıştırıldığında doğal özelliklerini kaybeder. Bu nedenle, lizin bakımından zengin ürünleri yeterli miktarda tükettiğinizi düşünseniz bile, bu bileşik vücudunuzdaki hücrelere doğru biçimde ulaşamayacaktır.

Hangi L-Carnitine kaynakları en iyisidir derseniz; Sığır eti, hindi göğsü, tavuk göğsü, yağsız süt, doğal yoğurt, peynir, sert peynir, muz, portakal ve elmalar. Bu ürünler diyetinizde bir zorunluluk haline gelmelidir.

 

Kas Koruma

 

Çok az insan L-Karnitinin kasları antrenman esnasında yaşanan kas hasarına karşı koruyabileceğini biliyordur. Araştırmalar, kan dolaşımını uyararak maddenin toksik metabolik kalıntıların giderilmesini hızlandırdığını göstermektedir. Yapılan testlerden biri, L-Karnitinin DOMS (Gecikmeli Başlı Kas Ağrıları) üzerindeki etkisine adanmıştır. Kontrol grubuna plasebo alan bir grup erkeğe üç hafta boyunca L-Karnitin verildi . Erkekler kaslara az miktarda zarar veren egzersizler yaptılar. Araştırmanın sonuçları, her gün L-Karnitin alanların DOMS nedeniyle daha az acı çektiğini açıkça göstermektedir. Bu deneklerde kas ağrısı ve hassasiyetinin önemli ölçüde azaldığı ve daha hızlı iyileşme olduğu görülmüştür.

Her gün 2 gram L-Karnitin alan 10 kişilik bir grup üzerinde yapılan başka bir çalışma, bileşiğin kasları antrenman esnasında yaşanan kas hasarlarına karşı koruduğunu göstermiştir. Erkeklere kreatin kinaz, hipoksantin, malondialdehit ve miyoglobin konsantrasyonu için MRG uygulanmıştır. Çalışma, squad sonrası kas dokusunun L-Karnitin grubunda, plasebo grubundan daha az hasar gördüğünü göstermiştir.

 

Antioksidan Özellikleri

 

L-Karnitin takviyesi enerji üretmek için gereken kas glikojen kullanımını azalttığından, uzun süreli fiziksel efor sırasında özellikle önemlidir. Ayrıca L-Karnitin, dallı zincirli amino asitlerin (BCAA'lar) metabolizmasına katılır. Kaslarda bulunan lösin, valin ve izolösin, dallı zincirli bir forma dönüştürülür ve daha sonra L-Karnitine bağlanır. Bu şekilde üretilen kompleks yapılar dolaşım sistemine girer ve glukoneogenez işleminde karaciğer tarafından alınır.

 

L-Carnitine Sporcular İçin Harika

 

Özellikleri bakımından L-Karnitin çok yönlü bir bileşik olup, özellikle kilo kaybıyla alakalı değildir. L-Karnitin , metabolitleri birçok metabolik sürece katılan, vücutta bir takım fonksiyonlarda rol oynar. L-Karnitinin androjen reseptörleri üzerindeki etkisi, kas glikojen tüketimini azaltma kabiliyeti veya antioksidan özellikleri az bilinmektedir. Ne yazık ki, bu özelliklerin güç sporlarında geniş çapta kullanılma potansiyeli vardır. Son derece fiziksel olarak aktif insanlar L-karnitin için özel talepte bulunurlar. Önerilen günlük L-Karnitin dozu, 500 ila 2.000 mg arasındadır.